vineri, 19 martie 2010

Afacerea

Este primul capitol al planului de afaceri, în acest capitol este necesar să prezentaţi ideea planului de afaceri. Trebuie să arataţi de unde porniţi şi unde doriţi să ajungeţi.

Acest capitol este foarte important deoarece este „cârligul” cu care poate fi agăţat investitorul. Tot în această secţiune trebuie prezentată strategia afacerii.

Strategia afacerii este obligatorie, fără o strategia nu funcţionează nici o afacere, ea reprezintă sămânţa din care se va dezvolta viitoarea afacere, care va fi planificată prin intermediul planului de afaceri.

Ideea de afacere trebuie să aibă la bază un proces de abordare strategică, o structură logică compusă din:

 scopul afacerii;
 obiectivele afacerii;
 stabilirea activităţilor;
 decizii.




Schema 1. Structura logică

Scopul este o finalitate intenţionată, necuantificată şi nedelimitată în timp. Astfel, se poate spune că firma doreşte să realizeze "creşterea vânzărilor", "mărirea cotei de piaţă", "extinderea pieţei", "creşterea profitabilităţii" ş.a. Toate acestea sunt scopuri; ele spun ce se vrea a se realiza dar nu precizează cât anume şi până când.

Obiectivul este un scop măsurabil, ce urmează a fi atins până la o dată viitoare prestabilită.

Activităţile sunt acţiunile ce trebuie întreprinse pentru realizarea obiectivelor.

Prin decizii se realizează activităţile. De exemplu pentru a creşte vânzările cu 10% - activitate, se decide o scădere a preţului cu 10%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu