sâmbătă, 27 martie 2010

Analiza capacităţii de răspuns a afacerii

Pentru a testa capacitatea de răspuns a afacerii trebuie să cunoştem principalele variabile asupra cărora acţionează factorii de risc:
 preţurile;
 rata dobânzii;
 costul cu forţa de muncă;
 durata de încasare a creanţelor;
 durata de rambursare a datoriilor;
 preţul utilităţilor;
 preţurile materiilor prime.

Preţurile pot fi influenţate de concurenţa puternică, produse proprii de proastă calitate, costuri proprii mari, modificarea mediului economic şi modificări ale comportamentului consumatorului.

Rata dobânzii poate fi influenţată de înregistrarea şi acoperirea unui deficit de numerar neaşteptat, scumpirea creditului, îndatorare mare, finanţare imprudentă a investiţiei planificate.

Costurile forţei de muncă poat fi influenţate de subdimensioanarea organigramei iniţiale sau în raport cu evoluţia prognozată, mişcări sindicale, dependenţa de anumite categorii de personal, conducere slabă, relaţii de muncă necorespunzătoare, tehnologie învechită.

Durata de încasare a creanţelor poate fi infuenţată negativ de dependenţa de clienţi puternici, contracte cu instituţii bugetare, lichidităţi insuficiente, management financiar defectuos, îndatorare mare ca urmare a necesarului de finanţare.

Durata de rambursare a datoriilor către furnizori, poate fi influenţată de, nivelul de indatorare mare ce nu permite achitare acestora la timp, dependenţa de anumiţi furnizori, declanşarea procedurii de lichidare juridică, neîncrederea furnizorilor.

Preţul utilităţilor pot creşte datorită tehnologiei învechite, dependenţa de un număr restrâns de furnizori, politici operaţionale nefavorabile.
Preţul materiilor prime pot fi influenţate de politicile comerciale ale furnizorilor, penuria de materilae la nivel regional, dependenţa de o piaţă de monopol sau oligopol, reglementări vamale, fiscale, încapacitatea de a folosi înlocuitori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu